HYRJE HISTORIKU
PARTNERET MAGAZINE EVENTE WINE SHOP KONTAKT EN
VILA ALEHANDRO 1941
ROEL COFFEE

Kush e shpiku verën, fakte historike

Meqenëse vera është mijëravjeçare, është e pamundur të përcaktohet se kush e shpiku verën. Megjithatë, mund të veçojmë histori të ndryshme rreth origjinës së verës.

Origjina e verës

Për t'iu përgjigjur pyetjes "Kush e shpiku verën?" nuk është vërtet e mundur, për shkak se shkencëtarët dhe historianët njësoj besojnë se vera nuk ështe shpikur me të vërtetë, ajo më shumë se çdo gjë tjetër, është e zbuluar. Në thelb, ata besojnë se zbulimi i verës është bërë nga popujt e lashtë kur ata gjetën rrushin e tyre të prishur dhe fermentuar, duke krijuar në këtë mënyrë lëng rrushi të fermentuar. Shumë besojnë se kështu është shpikur procesi i prodhimit të verës dhe pikërisht me këtë fillojnë historitë më të mëdha rreth origjinës së verës. Së pari, disa fakte historike dhe arkeologjike para se të gërmojmë në mit dhe fabula.

Historia e zbulimit të verës

 

Disa nga pikat kryesore në historinë e gjatë të verës:

• Historia e parë e shkruar e verës thuhet të jetë në Dhiatën e Vjetër të Biblës. Me sa duket, Noah mbolli rrush dhe bëri verë.

• Shkencëtarët kanë datuar fosile vreshtash të rrushit në 60 milionë vjet P.K..

• Shtamba e verës Haji Firuz Tepe, e gjetur në Iranin modern, është dëshmia më e vjetër arkeologjike e prodhimit të verës. Shtamba e verës Haji Firuz Tepe, së bashku me shtytësin (tapa e sotme) e verës, e njohur si tapa e përshtatshme për shkak të kristalit të saj të tartarës dhe mbetjes së taninës, datonte në 6000 P.K..

• Nuk ka shënime të shkruara rreth vreshtarisë apo prodhimit të verës për gati 5.000 vjet më parë. Mjeshtëria për të bërë verë u kalua brez pas brezi përmes familjeve dhe praktikantëve.

• Historianët besojnë se fenikasit ishin ata që përhapën njohuritë për prodhimin e verës në Greqinë e lashtë dhe Itali.

• Murgjit e krishterë i besuan reputacionit të Francës si një nga vendet më të mira të prodhimit të verës në botë. Janë shënimet e tyre të përpikta për varietetet e rrushit, terroiret dhe metodat e rritjes që i lejonin Francës të përsoste dhe të zhvillonte aftësitë e saj për prodhimin e verës.

 

MITET DHE FABULAT PËR VERËN

Ka disa mite dhe fabula të njohura të verës që i atribuohen vendeve të ndryshme të botës për shpikjen ose zbulimin e verës. Ja disa nga historitë më të njohura.

Dionisi

 

Kjo është padyshim një nga fabulat më të njohura të verës. Në mitologjinë greke, Dionisi, biri i Zeusit dhe të dashurës së tij Semele, shpiku verën ndërsa jetonte në malin Nysa të lashtë midis nimfave. Kjo është një nga arsyet pse Dionisi shpesh quhet "Perëndia e Verës".

Gruaja persiane

Historia e gruas persiane dhe rrushit të fermentuar ka shumë folkloristë që ia atribuojnë një gruaje shpikjen e verës. Ka të paktën dy versione të ndryshme.

 

Versioni i parë

Një princeshë persiane kishte kuptuar se nuk ishte më e favorizuar nga Mbreti i Persisë. Pas dëgjimit të këtij lajmi, ajo u përpoq të vetëvritej duke konsumuar një kavanoz rrushi të prishur. Në vend që të vdiste, ajo filloi të ndihej më mirë dhe shumë më e lumtur. Përfundimisht, asaj i ra të fikët, por kur ajo u zgjua, ajo kuptoi që mbreti e pëlqente qëndrimin e saj të ri, saqë e pranoi përsëri në hijeshinë e mbretërisë së tij.

Versioni i dytë

Një grua persiane ndihej e sëmurë me një dhimbje të fortë koke dhe piu nga një kavanoz që përdorte për të ruajtur rrushin. Rrushi në kavanoz ishte fermentuar, gruaja u deh dhe ra në gjumë. Kur u zgjua, dhimbja e saj e kokës ishte zhdukur.

Le te themi...

Meqë me asnjë nga historitë nuk do të biem dakord se kush e shpiku verën, le të themi vetëm se bota e shpiku atë. Megjithëse ka mënyra për të nxjerrë datën e karbonit të shisheve më të vjetra të verës dhe zbulimeve të reja arkeologjike në lidhje me verën, nuk ka asnjë mënyrë për të provuar se kush e shpiku verën e parë. Kështu, ndërsa jeni duke shijuar një gotë nga vera juaj e preferuar, ngrini dolli dhe faljuni princeshës persiane, Dionisit, Noes apo kujtdo tjetër, që zbuloi verën që aq shumë e doni.

 Copyright © 2023 | Cel:+355 69 20 97 447 | Email: info@alehandrogroup.al