HYRJE HISTORIKU
PARTNERET MAGAZINE EVENTE WINE SHOP KONTAKT EN
VILA ALEHANDRO 1941
ROEL COFFEE

Francois Voyer, konjaku për njerëzit që nuk duan të ndjekin turmën

Cognac François Voyer, një shtëpi e pabesueshme artizanale konjaku, është e denjë për t'i bërë një vizitë më të thelluar e detajuar nga ana jonë. Për arsyen e thjeshtë se nuk kemi të bëjmë vetëm me një lloj konjaku, por me një traditë gati 150-vjeçare familjare të lidhur me të, që prodhohet me një ekspertizë të pabesueshme. Ne e duam rezultatin: Cilësia më e lartë e shoqëruar me një dashuri të sinqertë për konjakun.

Konjaku Voyer është një sekret i mbajtur mirë, që njohësit mund ta kalojnë mes njëri-tjetrit, por sigurisht jo më tej. Të përkëdhelur me metodat e tyre unike të prodhimit dhe përkushtimin ndaj cilësisë dhe jo sasisë, shtëpia e Konjak Voyer thekson se "e bën konjakun për njerëzit që nuk duan të ndjekin turmën".

Rreth Francois Voyer Cognac

28 hektarë vreshta janë vendosur në rajonin e Grande Champagne, Cru 1 i konjakut, i njohur për passhijen e thellë, fuqinë e saj aromatike dhe aftësinë e vjetërimit të gjatë. Voyer Cognac është një pasuri e familjes, shumë e apasionuar për çdo detaj në bërjen e konjakut - konjakët e tyre mund të gjenden në restorantet më të mira në Francë (Ducasse, Lucas Carton, Laurent). Vreshtat janë në Verrières dhe Ambleville; biznes që daton nga vitet 1870. Gama e produkteve është klasike, me prodhime të reja dhe të vjetra për ata "që nuk duan të ndjekin turmën". Konjak Francois Voyer gjithashtu ofron një sërë shishesh jashtëzakonisht të vjetra të cilësisë së mirë. Njohuritë e jashtëzakonshme të Voyer dhe vëmendja ndaj detajeve lejon që jo vetëm të bëjnë konjak të mirë, por të krijojnë konjak.

Një histori e familjes

Që nga koha e Revolucionit francez, vreshtat e familjes janë kultivuar në fshatrat e vjetra prej guri të Verrieres dhe Ambleville; dy fshatra me një reputacion të jashtëzakonshëm për konjak të mirë në Grande Champagne Cru, Premier Cru i Konjakut. Në këtë 'terroir', familja Chauchet - Voyer ka vjelë rrushin, distiluar dhe vjetëruar verën me rezultat pije të distiluara në fuçitë e lisit prej 5 brezash.

Në fund të shekullit të 19-të, Paul André ishte një nga shumë pak kultivues të hardhisë që distiloi prodhimin e tij. Si rezultat, familja zotëron një bodrum parajsor, i cili mban, në mesin e konjakëve të tjerë të shquar, një fitues të medaljes së artë në kategorinë 50-vjeçare të një konkursi unik të mbajtur në Segonzac (kryeqyteti i Grand Champagne Premier Cru)!

Gjatë viteve 1960, aksionet e stoqeve u zhvilluan me mjeshtëri nën drejtimin e Guy Chauchet, i cili kujdesej me përkushtim për vjetërimin e lëngut të distiluar. Ai gjithashtu filloi ambalazhimin e konjakëve të tij dhe krijimin e edicioneve të kufizuara, të cilat i shiti me sukses në progresion rritës. Nga 1990, linja e konjakëve për shitje ishte shumëfishuar dhjetë herë dhe Voyer ishte tashmë një emër i njohur në botën prestigjioze të konjakut.

 

Sot, Francois Voyer ka një gamë që përfshin 10 konjakë të moshave të ndryshme dhe eksportohet në më shumë se 30 vende në mbarë botën. Suksesi i mrekullueshëm dhe njohja ndërkombëtare e markës Voyer mbështetet nga shumë medalje të arta të fituara në garat ndërkombëtare, përfshirjet në listat e verës të disa prej restoranteve më prestigjioze në botë dhe vlerësime të jashtëzakonshme në shtyp.

Një metodë inovative e vreshtarisë

Në Voyer nuk janë skllevër të traditës. Nëse një mënyrë tradicionale ka kuptim, atëherë ata e përdorin atë; nëse jo, e ndryshojnë atë! Vreshtat janë të gjitha të vendosura në Grand Champagne Cru dhe janë të ndarë në mes të fshatrave të Verrieres dhe Ambleville, të cilat kanë një reputacion të justifikueshëm dhe për t'u pasur zili për cilësinë. Metodat inovative të menaxhimit të vreshtave krijojnë rrush të shëndetshëm dhe të fuqishëm, por u japin edhe më shumë kohë në qilare, atje ku funksionon magjia e vërtetë.

Rajoni i konjakut Bordeaux është gjithashtu i ndarë në CRUS të veçantë. Ka 6 prej tyre të quajtur: Champagne Grande, Champagne Petite, Borderies, Fin Bois, Bon Bois, dhe Bois Ordinaires. Secili cru jep karakteristika të ndryshme të konjakut të prodhuar atje dhe cru i Grand Champage është i njohur për fuqinë e tij të qëndrueshme në shije, aromat e fuqishme dhe aftësinë e saj për t'u vjetëruar për një kohë shumë të gjatë.

Karakteristika të tjera të rëndësishme të vreshtave:

- 28 hektarë në jugperëndim të Premier Cru të Grande Champagne.

- Tokë Champagne gëlqeror-argjilë me një bazë gëlqerore delikate.

- Përdorim ekskluziv i varietetit të rrushit "Ugni-Blanc" 100%.

- Përdorimi i metodës së vetme të kultivimit të hardhisë me rrjetë të lartë me rrush që rritet deri në 1.4m. Kjo lejon ajrim të mjaftueshëm rreth hardhisë, duke kufizuar kalbjen e kërpudhat dhe duke shkurtuar kohën e kaluar në vreshtat.

- Lejohet që në zonat midis rrushit të rriten 'të egra'. Kjo prodhon konkurrencë të ashpër me rrushin për ujë, të cilat rrisin cilësinë e verërave.

-Menaxheri i pasurisë, David Charron, përdor metodën 'Kontrolli i arsyeshëm' për ruajtjen e vreshtave. Kjo favorizon përdorimin e shumës minimale absolute të produkteve kimike për ruajtjen e një pasurie të shëndetshme.

Vjetërimi dhe origjinaliteti

Të gjithë konjakët vjetërohen në fuçi të reja për 3 vitet e para në bodrumet për të dhënë një strukturë të caktuar. Pas kësaj, transferohen në fuçi të vjetra për të përsosur dhe rregulluar shijet në vjetërimin e konjakut. Të gjitha fuçitë janë bërë nga lisi francez i Limousin. Shijet që kërkohen të jepen gjatë procesit të vjetërimit janë: lule dhe fruta për konjakun e ri; dru i thatë, vanilje dhe arra për moshën e mesme; erëza, fruta të ëmbëlsuar dhe dru kedri për konjakun e vjetër. Për të ndihmuar në zgjerimin e 'paletës' së aromave përdoren edhe bodrume me kushte atmosferike të ndryshme. Bodrumet e thata dhe të lagura japin fleksibilitet dhe butësi në buqetë në varësi të asaj që kërkohet për atë konjak të veçantë.

Aseti më i mirë për vjetërimin e konjakut është gjithashtu më i kushtueshëm! Avullimi i rreth 3% të stokut çdo vit (për të dhënë 'Angels Share'), përqendron konjakun edhe më tej, por sjell një humbje prej 10.000 shishesh ose pak më shumë se 1 shishe në orë! Ky proces është klienti i tretë më i rëndësishëm (pas francezëve dhe rusëve!). Me këtë avullim dhe shtimin e një sasie të vogël të ujit të distiluar (për konjakun më të ri) gradualisht niveli i alkoolit zbret nga 70% në një më të rregullt 40%, gati për t'u pirë. Kjo gjithashtu do të thotë se konjakët e rinj janë më pak të dendur në shije se ato të vjetrat që janë përqendruar përmes avullimit natyror për më shumë se 50 vjet!

Qëllimi i procesit të vjetërimit është zhvillimi i aromave në konjak. Më poshtë janë aromat që ju do të gjeni në Voyer Cognacs. Ato mund të ndryshojnë pak në varësi të cru-së, kohës dhe metodës së vjetërimit:

Aromat e Voyer Cognacs

- Midis 1-3 vjet: Shije të mprehta e të forta dhe nuanca astringente drurësh.

- Afër 4-8 vjet: Gjithnjë e më shumë florale me nuanca druri që shkrihen për t'u bërë pjesë e aromës.

-Për 8-12 vjet: Nuanca lulesh (megjithëse gjithmonë të pranishme) për t'u zëvendësuar me aroma frutash të kumbullës, pjeshkës dhe kajsisë, të cilat do të vazhdojnë të zhvillohen gjatë 15 viteve të ardhshme.

- Midis 15-25 vjet: Shijet arrore, duke përfshirë lajthitë dhe arrat, bëhen më dominuese dhe përzihen me nuancat e para të erëzave. Është kjo përzierje e shijeve delikate që do të formojnë 'rancio charentais', karakteristikë e konjakut të vjetër. Gjatë gjithë kësaj kohe nuancat e luleve mbeten në sfond - gjithnjë të pranishme.

- Nga 25 vjet: Nuancat e erëzave gradualisht do të zhvillohen dhe kombinohen me fruta të thata.

- Përtej 40 viteve: Nuancat e erëzave fillojnë të lënë hapësirë për aroma më komplekse të dyllit, temjanit, dru kedrit, lule narcisit dhe arrëmyshkut.

Distilimi dhe Tradita

Voyer është një nga disa shtëpitë e konjakut që e distilojnë prodhimin e tyre. Rrushi shtrydhet butësisht në shtypësin pneumatik dhe bëhet një verë e bardhë nga fermentimi alkoolik i lëngut të rrushit. Fermentimi kontrollohet me kujdes, duke përzgjedhur tharmën e duhur për kushtet atmosferike mbizotëruese (disa tharma janë të mira në kushte të nxehta, të tjerë në të ftohtë). Një zgjedhje e mirë e tharmës do të lejojë që karakteristikat delikate të atij viti të realizohen në verë. Vera e përfunduar është e thatë dhe pak acide, me përmbajtje alkooli prej 9 deri 10% të vëllimit të saj.

Vera distilohet dy herë në mënyrë tradicionale. Në fund të distilimit të parë marret një lëng që quhet 'Brouillis' i cili është 30% alkool sipas volumit. 'Brouillis' më pas distilohet për herë të dytë. Ky distilim quhet 'Bon Chauffe' dhe likuidi i qartë kristal i marrë më pas quhet 'Eau de Vie' (fjalë për fjalë 'Uji i Jetës') dhe është alkool 70% sipas volumit. 'Eau de Vie' ndahet me kujdes në 4 pjesë nga aftësia dhe përvoja e Masterit të Distilimit, i cili përdor nuhatjen e tij për të gjykuar 'prerjen' e saktë. 10 litrat e para quhen 'Koka'. 900 litrat e mëpastajme quhen 'Zemra'. 500 litrat e ardhshëm quhen "Sekondaret" dhe pjesa tjetër quhet 'Bishti'. Nga gjithë kjo punë e distilimit vetëm 'Zemra' lejohet të shkojë në bodrume për t'u vjetëruar në konjak. Procesi i distilimit zvogëlon sasinë fillestare të verës me një faktor prej 9 - kështu që nga 350,000 litra verë merren vetëm 38,000 litra 'eau de vie' tepër të koncentruar!

Vlen të theksohen teknikat e mëposhtme të procesit të distilimit:

- Distilohet bashkë me sedimentet natyrore të marra gjatë procesit të verës. Kjo e bën distilimin shumë më të vështirë, por i jep më shumë pasuri dhe cilësi aromatike konjakut të përfunduar.

- Vera ngrohet shumë më ngadalë se shumë nga konkurrentët e tjerë, duke bërë të mundur zgjedhjen e vetive më të mira aromatike për të shkuar në konjakun Voyer.

- Kurrë nuk përdoren procese të automatizuara për të ndarë "kokën", "bishtin" dhe "sekondaret". Bëhet e gjitha duke përdorur aftësitë dhe nuhatjen e Masterit të Distilimit. Kjo përforcon cilësitë e forta aromatike të konjakut.

 

---

Çfarë është Grande Champagne dhe Fine Champagne Cognac?

Disa konjakë mbajnë emërtimin e "Grande Champagne". Çfarë tregon kjo? Kjo e gjitha i referohet se ku është rritur dhe prodhuar konjaku - konjakët më të mirë vijnë tërësisht nga rajoni Grande Champagne. Kjo do të thotë se rrushi rritet në Champagne Grande, distilohet në Champagne Grande dhe vjetërohet në Grande Champagne. Që një konjak të përcaktohet si “Fine Champagne”, përzierja duhet të përbëhet nga rrushi Champagne Petite dhe rajonet e Grand Champagne, me të paktën 50% të përbërë nga Champagne Grande.

 

---

Pse i njëjti emërtim për shampanjën dhe konjakun

Çfarë ka të bëjë Champagne Cognac me verën me gaz (shampanjën) me të njëjtin emër? Asgjë me të vërtetë. Emri "Shampanjë" është pak konfuz, por i referohet terroirit të zonës. Cognac Grande Champagne është konjak i bërë nga vreshtat më të respektuara të gjashtë rajoneve Cognac (crus) që rrethojnë qytetin. Emri i tij shpesh çon në konfuzion dhe supozohet se ajo është disi e lidhur me rajonin e verës me gaz, Shampanjë. Ky konfuzion shpjegohet lehtësisht; fjala 'shampanjë' (nga latinishtja 'campania') fillimisht nënkuptonte "vend të hapur", me konotacione idilike, peizazhe baritore. Ajo është në të paktën një duzinë vendesh në të gjithë Francën, duke përfshirë edhe rajonin e verës të Champagne dhe distriktin e konjakut të Grande Champagne.

 

 

 Copyright © 2023 | Cel:+355 69 20 97 447 | Email: info@alehandrogroup.al