ROEL COFFEE
HYRJE HISTORIKU
PARTNERET MAGAZINE EVENTE WINE SHOP KONTAKT EN
VILA ALEHANDRO 1941

Evolucioni i enëve të ruajtjes

së verës gjatë vjetërimit

Kur mendoni për ruajtjen e verës në kohët moderne, përfytyrimet të çojnë në qilarët me porosi në shtëpitë luksoze dhe dollapet e verës prej çeliku inoks, kalibruar në përsosmëri dhe pastërti të këndshme për të mbajtur shishe të freskëta për darka të ardhshme të mëdha. Por, a keni menduar ndonjëherë se pse vera është ruajtur në shishe në radhë të parë?

Para shpikjes së energjisë elektrike apo edhe shpikjes së tapës, etërit tanë, themelues të verëbërjes punuan pa u lodhur për të eksploruar burimet e disponueshme për efikasitetin e ruajtjes dhe kthimin maksimal të investimit. Prioritetet kanë ndryshuar - për shembull, romakët shpesh ishin më të interesuar në sasi dhe në nivele alkooli sesa nuancat apo aromat- megjithatë qëllimi për të mbajtur verën të sigurt dhe të ruajtur mirë mbeti gjithnjë në krye të listës.

 

Nga Greqia në Gjeorgjinë e lashtë, risitë nga vera të paraardhësve tanë sigurojnë një vështrim të domosdoshëm në origjinën e magazinimit të verës deri siç e njohim tani. Edhe pse zgjidhjet e tyre të ruajtjes ekzistonin shumë kohë përpara teknologjive që mund të stabilizojnë temperaturën, lagështinë dhe lëkundjen, shumë prej praktikave të tyre të përbashkëta ende zbatohen për mënyrën se si e ruajmë verën sot.

 

Calik vere: Gotat origjinale të verës

Amatorët më të hershëm të verës mbartën calik prej lëkurash ose fshikëzave të kafshëve për të arritur ruajtjen e verës. Për shkak të materialeve të tyre organike, këto calikë vere nuk i rezistuan provës së kohës, por referencat bëhen gjatë gjithë historisë.

Paralajmërimet e Biblës ndaj verës së re në një calik vere të vjetër; Falstaffi i Shekspirit mbart njërin në Henri IV dhe një calik vere luajti një rol qendror në largimin e Odiseut nga Polyphemusi i Ciklopit në Odisenë e Homerit. Portativ, jetëgjatë dhe në modë, calikët e verës shërbyen si faqore të përshtatshme për format tona më të hershme të pirjes së lëvizshme.

 

Kvevri (enë të mëdha balte): Mbajtja e saj e freskët qysh prej 6000 pes

Për të prodhuar dhe ruajtur verën në sasi të mëdha, ena prej balte ishte arma origjinale e zgjedhjes. Kvevri (gjithashtu shkruar edhe qvevri) ka origjinën në Gjeorgji si disa nga qeramikat më të vjetra të verës në planet.

Këto enë masive lyheshin me dyll të bletëve dhe përdoreshin në çdo hap të procesit të verës, nga shtypja e  rrushit dhe fermentimi deri te ruajtja afatgjatë. Të mbushura dhe të mbuluara me tapa druri, kvevrit groposeshin në nëntokë për të lejuar tokën të siguronte rregullim natyror. Groposja siguroi një temperaturë të ftohtë dhe të qëndrueshme për të mbrojtur freskinë e verës së tyre të dashur, duke plotësuar kështu kushtin e parë për ruajtjen e duhur të verës.

 

Amfora (shtëmba): Ndihma për të zgjeruar perandorinë e verës

Amfora ishin enë të mëdha prej argjili me origjinë nga Greqia së dhe Roma e lashtë. I gjatë dhe i hollë me një madhësi të qëndrueshme, amforat startuan një epokë të sasive të standardizuara të verës dhe tregtisë ndërkombëtare. Nevoja për të dërguar disa qindra gallona për fqinjët tuaj në Spanjë? Nuk ka problem, falë zgjuarsisë së inxhinierëve të lashtë, të cilët kanë projektuar vegje të mëdha në majë të çdo amfori balte.

Vazot u lidhën si tufa rrushi dheu  tërhoqën masivisht në bordin e anijeve, duke e bërë tregtinë ndërkombëtare të verës më të sigurt dhe më të besueshme. Modeli i ngushtë i një amfore gjithashtu lejoi groposje më të lehtë kur duheshin temperatura të freskëta, siç ishte praktika e zakonshme me kushërinjtë e tyre kvevri.

 

Fuçi lisi: Tani me një qëllim

Vazhdojmë përpara në epokën e zgjerimit romak, kur Gauls prezantoi shpikjen Celt, fuçinë e drurit. Ky zbulim thelbësor shpejt rezultoi në fuçi që tejkalonin amforat si metoda e preferuar e ruajtjes së verës dhe u përhapën gjerësisht nga shekulli i tretë pas Krishtit. Pemët e lisit ishin kudo në të gjithë Evropën në atë kohë, duke e bërë atë të bëhet zgjedhja e dukshme për ndërtimin e fuçisë.

Është interesante që lisi u zgjodh kryesisht në bazë të kësaj disponueshmërie, si dhe për lehtësinë relative me të cilën përkulet druri, jo për karakteristikat e markës së saj tregtare që njohim sot. Komoditeti i drurit të lisit parapriu çdo qëllim të paramenduar për të mbushur verën që lulëzon me cilisitë magjike të lisit, duke bërë kështu taktikat moderne të vjetërimit të verës një aksident të lumtur.

 

Qelqi: Një transformim i lëmuar

Megjithëse shpikja e qelqit nuk erdhi deri në vitin 3000 para Krishtit, në vitin 100 pes romakët ishin të parët që morën një grumbull xhami të shkrirë, e mbështetën atë në fund të një shtize bosh dhe e fryn atë në një flluskë që mund të formohej në shishe. Delikate, e brishtë dhe e frikshme gjatë udhëtimit, këto shishe qelqi ishin kryesisht dekorative dhe jo një zgjedhje kryesore për ruajtjen utilitare.

Por në shekullin e 17-të dolën furrat e shkrirjes me qymyr dhe i dhanë fund qelqit si një funksion thjesht dekorativ. Këto furra lejuan të arrihen temperaturat të larta për xhama më të trashë dhe më të errët që kurrë nuk kishte arritur më parë, duke e bërë shishen e qelqit një alternativë praktike për verë komerciale. Trendi në rritje i vjetërimit të verës nxiti shishe të lëmuara më të gjata, të cilat mund të ruheshin në anët e tyre për të shmangur mbeturinat dhe kapjen e sedimenteve.

 

Tapa: Prekja përfundimtare

Ndërsa amforat më të hershme mbylleshin me lëndë organike (kallamishte, bar, dru ose argjilë të lagësht), futja e tapës ishte një tjetër ide në historinë e magazinimit të verës. Megjithëse shishet mjekësore ishin kësulat e para tapë, ishte anglezi Robert Hooke, i cili krijoi përdorimin e tapës për mbylljen e shisheve të verës.

Kur fryrja e qelqit u përsos dhe shishet e qelqta u futën në skenë si një metodë praktike e magazinimit dhe vjetërimit të verës, tapa u bë mbyllësja e preferuar që lejon kontaktin gjithnjë e më të vazhdueshëm të verës me botën e jashtme. Me atë prekje përfundimtare, evolucioni i verës nga një mega-grumbull i rrushit në një vazo nëntokësore deri te shishet e hijshme që vjetërohen në bodrumin tuaj të verës ishte zyrtarisht i kompletuar.

 

<

 Copyright © 2023 | Cel:+355 69 20 97 447 | Email: info@alehandrogroup.al